Online Programma

Onderstaand vind je een overzicht van de online workshops, webinars en vragenuurtjes die je kunt volgen tijdens de Gezonde Kinderopvang-week. Bij inschrijving kun je aangeven welke onderdelen je wilt volgen.

Datum en tijdWatWieMaximaal aantal deelnemers
Ma 2 nov. 13.00 – 14.30 uurWorkshop: Online training geven

Monique Hampsink en Yrsa Wagemaker, Huis voor Beweging30
Ma 2 nov. 14.30-15.45 uurWorkshop: Aandacht voor het welbevinden en de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen

Lees meer…

Workshop: Aandacht voor het welbevinden en de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen
Door Anna de Haan (Pharos), Sanne Spiero (Sardes)

Om gezond op te kunnen groeien moeten kinderen lekker in hun vel zitten. Hoe veerkrachtig kinderen zijn hangt o.a. samen met de sociale en emotionele vaardigheden die kinderen ontwikkelen, met hoe kinderen opgroeien en wat zij (eventueel) meemaken. We weten dat kinderen allemaal anders ontwikkelen. Maar hoe weet je dan nog wat welk gedrag bij een normale ontwikkeling hoort? Waar kijk je dan naar? En wanneer moet je aan de bel trekken?
In deze workshop gaan we vanuit dagelijkse en herkenbare situaties op de groep en vanuit de pijler ‘signaleren’ kijken naar sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. We staan extra stil bij kwetsbare kinderen: zoals vluchtelingenkinderen of kinderen met extra ondersteuningsbehoeften. Tijdens deze workshop komt ook de rol van het pedagogisch beleid (vanuit de pijler ‘beleid’) aan bod: welke plek neemt de sociaal-emotionele ontwikkeling en het welbevinden van de kinderen hier in? Hoe kun je hier invulling maar vooral ook betekenis aan geven?

Anna de Haan, Pharos en Sanne Spiero, Sardes25
Ma 2 nov. 16.00 – 17.00 uurFeest Gezonde Kinderopvang

Lees meer…

Feest Gezonde Kinderopvang
Doe mee en droom!

Op maandag 2 november 2020 vieren we graag met jullie een Gezonde Kinderopvang-feestje. Dit feestje ‘Doe mee en droom!’ is de afsluiting van het meerjarenplan Gezonde Kinderopvang 2017-2020. Met alle Gezonde Kinderopvang-locaties in het land vieren we wat we met jullie samen hebben bereikt én dat het programma Gezonde Kinderopvang de komende jaren doorgaat!

Inschrijven voor dit feest kan via deze link.

Ma 2 nov. 19.00 – 20.00 uur

Open hier de webinar.
Passcode: 535329
Meeting ID: 945 8095 9065

Webinar: Zet in op spelenderwijs bewegen

Lees meer…

Webinar: Zet in op spelenderwijs bewegen
Door Femke van Brussel-Visser, Kenniscentrum Sport en Bewegen en Monique Hampsink en Yrsa Wagemaker, Huis voor Beweging

Wat zijn precies de motorische mijlpalen bij jonge kinderen? Zijn er beweegrichtlijnen en hoe kun je spelenderwijs bewegen stimuleren? Tijdens dit webinar word je meegenomen in de achtergrond, en ga je in subgroepen zelf actief aan de slag.

Femke van Brussel-Visser, Kenniscentrum Sport en Bewegen en Monique Hampsink, Huis voor Beweging en Yrsa Wagemaker, Huis voor Beweging100
Di 3 nov. 10.00 – 11.30 uurWorkshop: Weerstand hoort bij elke verandering!

Lees meer…

Workshop: Weerstand hoort bij elke verandering!
Door Monique Hampsink, Huis voor Beweging en Jolyn Berns, Nederlands Jeugdinstituut

Weerstand; iedereen heeft er wel eens mee te maken in de kinderopvang. Ouders die het traktatiebeleid onzin vinden, collega’s die het nut van Gezonde Kinderopvang niet inzien of het management die er geen uren voor vrij wil maken. Vervelend, lastig of… juist een uitdaging? Daar kom je tijdens deze actieve workshop achter!
Aan de hand van verschillende activerende werkvormen nemen we jullie mee waarom je ook blij kan zijn met weerstand en krijg je concrete handvatten of nieuwe ideeën waar je mee aan de slag kunt in je eigen situatie!

Monique Hampsink, Huis voor Beweging en Jolyn Berns, Nederlands Jeugdinstituut25
Di 3 nov. 14.30 – 16.00 uurWorkshop: Seksuele ontwikkeling

Lees meer…

Workshop: Seksuele ontwikkeling
Door Nilufer Gurses, Rutgers

In deze workshop leer je hoe je gedrag van kinderen, zoals het in bijzijn van anderen met de geslachtsdelen spelen of ‘doktertje spelen’, kunt duiden. Want: welk gedrag hoort bij de normale seksuele ontwikkeling hoort en welk is gedrag afwijkend of schadelijk voor de verdere ontwikkeling? Ook leer je hoe je omgaat met vragen van kinderen, bijvoorbeeld over hoe een baby in de buik komt. En ook met vragen van ouders over de seksuele ontwikkeling en opvoeding.

Nilüfer Gürses, Rutgers30
Di 3 nov. 19.00 – 20.00 uurVragenuur: Gezonde Kinderopvang in de Gastouderopvang: Wat werkt en wat werkt niet?

Lees meer…

Vragenuur: Gezonde Kinderopvang in de Gastouderopvang: Wat werkt en wat werkt niet?
Door Agnieszka Peters, Gastouderbureau Welkom Kind, Yvonne Klingman, Gastouderbureau Yvonne Klingman en Margien van Rooij, RIVM

Hoe kun jij aan de slag om gezonde leefstijl bij gastouders onder de aandacht te brengen? In dit vragenuur kun je jouw vragen stellen aan een ervaren coach werkzaam in een gastouderbureau. Hoe zorg je er nu voor dat jouw gastouders bijvoorbeeld elke dag met de kinderen naar buiten gaan, de afspraken rondom schermtijd naleven, of voeding aanbieden dat past binnen jullie beleid. Hoe doe je dat nu op een slimme manier? Vragen en ervaringen uit de praktijk.

Agnieszka Peters, Gastouderbureau Welkom Kind, Yvonne Klingman, Gastouderbureau Yvonne Klingman en Margien van Rooij, RIVM30
Woe 4 nov. 10.00 – 11.30 uurWorkshop: Mediaopvoeding in de Kinderopvang

Lees meer…

Workshop: Mediaopvoeding in de Kinderopvang
Door Sanne Spiero, Sardes

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Veel soorten (digitale) media hebben een enorme aantrekkingskracht op kinderen (en volwassenen), maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen er op een gezonde manier mee omgaan? En hoe kun je de meerwaarde van media benutten? We nemen je mee in de digitale wereld van jonge kinderen en staan stil bij het belang van mediaopvoeding en de rol van de kinderopvang daarbij.
Tijdens deze interactieve workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:
– Aandacht voor zorgen en kansen
– Het belang van mediaopvoeding
– Media in de kinderopvang (0-12): kansen benutten!
– Kritisch omgaan met media; waar haal je informatie vandaan?

Sanne Spiero, Sardes30
Woe 4 nov. 13.00 – 14.00 uurVragenuur: Draagvlak bij het management

Lees meer…

Vragenuur: Draagvlak bij het management
Door Marja Schmitz, Hoi-Pipeloi en Manon de Kievit, Kivido en Margien van Rooij, RIVM

Jij bent enthousiast en loopt warm om aan de slag te gaan met Gezonde Kinderopvang! Je hebt ideeën voor het geven van de scholing aan je collega’s, je wilt je tanden zetten in het verbeteren van jullie beleid, en je ziet de mogelijkheden tot samenwerking. Maar… je loopt tegen een muur aan bij je leidinggevende, of het hogere management weet eigenlijk niet wat de scholing inhoud. Je krijgt reacties als: we doen het toch al goed of waar halen we de tijd (lees geld) vandaan? Heb hiermee te maken of soort gelijke uitdagingen? Benut deze kans en schrijf je in voor dit vragen uur. Ervaringsdeskundigen Marja en Manon helpen je op weg vanuit hun eigen ervaringen. Je kunt in dit uur praktische tips en adviezen verwachten, passend bij jouw vraagstuk.

Marja Schmitz, Hoi-Pipeloi en Manon de Kievit, Kivido en Margien van Rooij, RIVM25
Woe 4 nov. 15.00 – 16.00 uur

Open hier de webinar.
Passcode: 470379
Meeting ID: 967 7037 6277

Webinar: Cultuursensitief vakmanschap in de Kinderopvang

Lees meer…

Webinar: Cultuursensitief vakmanschap in de Kinderopvang
Door Kaveh Bouteh, Pharos

De kern van goede kinderopvang is zorgen dat kinderen zich veilig en verbonden voelen. Die verbondenheid voelt een kind pas als het zich gezien en gehoord wordt én als je er mag zijn. Pedagogisch medewerkers en peuterleidsters van de kinderopvang weten doorgaans goed om te gaan met verschillen. Toch voelen zij zich in hun werk vaak belemmerd door kinderen en hun ouders uit andere culturen.
Communicatie is het belangrijkste instrument van de medewerkers van kinderopvang. Het is daarom belangrijk dat pedagogische medewerkers goed weten hoe communicatieprocessen verlopen. Iedereen die communiceert, kan wel een beschrijving geven van wat communicatie nu eigenlijk is. Maar wat is eigenlijk communicatie?
Met deze webinar krijg jij als professional in de kinderopvang bruikbare tools in handen waarmee je je vaardigheden kan vergroten, en het in gesprek gaan met ouders over een gezonde leefstijl makkelijker wordt.

Kaveh Bouteh, Pharos250
Woe 4 nov. 20.00 – 21.00 uur
Open hier de webinar.
Passcode: 009117
Meeting ID: 943 0364 3736

Webinar: Op weg naar een Gezonde Kinderopvang

Lees meer…

Webinar: Op weg naar een Gezonde Kinderopvang
Door Ruben Fukkink, Nicole Toussaint en Martinet Streppel, Hogeschool van Amsterdam

Bijzonder hoogleraar kinderopvang Ruben Fukkink, promovenda Nicole Toussaint & senior onderzoeker Martinet Streppel nemen je mee in lopend en recent afgerond onderzoek naar Gezonde Kinderopvang. Belangrijke vragen zijn: Hoe krijgen we kinderen in beweging? Verandert de voeding en de opvoeding voor kinderen in de kinderopvang? In een laagdrempelig overzicht laten we zien waar nu nog struikelblokken zijn, waar kansen liggen en welke successen zijn behaald. In onze samenvatting focussen we op de sleutelrol die jullie als coaches Gezonde Kinderopvang vervullen. Iedereen is welkom in onze interactieve sessie! Voorafgaand aan het webinar kun jij je vraag indienen en mogelijk bespreken we die ter plekke. Ook tijdens het webinar zelf is er ruimte voor het stellen van vragen via de digitale chat-functie.

Ruben Fukkink, Nicole Toussaint en Martinet Streppel, Hogeschool van Amsterdam250
Do 5 nov. 10.00 – 11.00 uurVragenuur: Gezond trakteren in de Kinderopvang

Lees meer…

Vragenuur: Gezond trakteren in de Kinderopvang
Door Kristy Hamberg, Voedingscentrum en ambassadeur Gezonde Kinderopvang Miranda Bron, Ska

In dit vragenuur gaan we het hebben over lekkere en gezonde traktaties. We bespreken een feestbeleid en je krijgt de kans om jouw vragen te stellen én tips te delen met de andere aanwezige coaches. Nadat we in zijn gegaan op gezonde traktaties maken we de link met gezonde tussendoortjes. Heb je specifieke vragen over traktaties en tussendoortjes die je wil bespreken? Stuur jouw vragen in via het inschrijfformulier. En we bespreken jouw vragen tijdens dit vragenuur.

Kristy Hamberg, Voedingscentrum met ambassadeur Miranda Bron, Ska25
Do 5 nov. 13.00 – 14.30 uurWorkshop: Uitdagend spelen en bewegen 0-4 jaar

Lees meer…

Workshop: Uitdagend spelen en bewegen 0-4 jaar
Door Zeina Bassa, Veiligheid NL

Bij uitdagend spelen kunnen kinderen stevig stoeien, hoog klimmen, hard rennen en flink botsen. Daar komt wel eens een schram of schaafwond bij kijken. En daar is helemaal niks mis mee. Het is juist goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen, ook in de eerste levensjaren! Daarom besteden we vanuit Gezonde Kinderopvang vanaf nu extra aandacht aan uitdagend spelen en bewegen, onder de noemer ‘Goed Gespeeld!’. In de workshop doorloop je een Gedragsreis Uitdagend Spelen. Je wordt je bewust van eigen kennis en houding t.o.v. uitdagend spel en komt tot concrete acties.

Zeina Bassa, Veiligheid NL30
Do 5 nov. 15.00 – 16.00 uur
Open hier de webinar.
Passcode: 524924
Meeting ID: 978 6535 1436
Webinar: Slaap van baby’s, peuters en kleuters en overgewicht. Wat kun je doen?

Lees meer…

Webinar: slaap van baby’s, peuters en kleuters en overgewicht. Wat kun je doen?
Door Monique L’Hoir, GGD Noord- en Oost Gelderland

Slaap is vaak een eerste ‘opvoedkundige uitdaging’ waar ouders voor komen te staan. Maar er ligt ook een relatie met gewicht. Zo verhoogt een te korte slaapduur op de leeftijd van 30 maanden de kans op ernstig overgewicht op de leeftijd van zeven jaar. Pedagogische medewerkers in de kinderopvang, gastouders en de ouder zelf natuurlijk kunnen goede slaaproutines benutten. Daar start je niet vroeg genoeg mee. In dit webinar komt het belang van voldoende slaap en alle uitdagingen van slaap bij jonge kinderen, in de opvang en thuis, aan bod.

Monique L’Hoir, GGD Noord- en Oost Gelderland250
Do 5 nov. 19.00 – 20.00 uurWorkshop: Aan de slag met Gezonde Kinderopvang in het ROC

Lees meer…

Workshop: Aan de slag met Gezonde Kinderopvang in het ROC
Door Regina Lalmahomed, ROC Rijnland en Karen van Drongelen, Voedingscentrum

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden en dat geldt ook voor de implementatie van Gezonde Kinderopvang binnen opleidingen als Pedagogisch Werk en Sport & Bewegen. In deze workshop verkennen we met elkaar de verschillende wegen die je daarbij als docent Gezonde Kinderopvang kunt bewandelen. Welke weg hebben anderen, zoals de ROC-ambassadeur Gezonde Kinderopvang, genomen en waar heeft dat toe geleid. En wat kan het landelijke programma op deze weg voor jullie betekenen. Doe inspiratie op voor onderweg!

Regina Lalmahomed, ROC Rijnland en Karen van Drongelen, Voedingscentrum25
Do 5 nov. 19.00 – 20.00 uurVragenuur: Aan de slag met voeding – hoe vraag ik subsidie aan?

Lees meer…
Vragenuur: Aan de slag met voeding – hoe vraag ik subsidie aan?
Door Marthe Huigens, Voedingscentrum

Lekkere boterhamspreads maken met de kinderen of een keertje naar de boerderij? De subsidieregeling Lekker naar Buiten! biedt alle coaches Gezonde Kinderopvang dit jaar de mogelijkheid om 500 euro subsidie aan te vragen voor een activiteit met de kinderen op het gebied van voeding. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk en waar kun je het allemaal voor aanvragen? Tijdens deze workshop leggen we uit hoe de subsidieregeling werkt, kun je ons vragen stellen over jouw idee en laten we leuke voorbeelden zien van activiteiten die andere coaches Gezonde Kinderopvang hebben ondernomen met de kinderen. Laat je inspireren en ga aan de slag!
Marthe Huigens, Voedingscentrum30